måndag 15 juni 2009

hotell och restaurang linjen i hlm

Eftersom jag inte har något att skriva om så kan jag alltid ta och berätta om skolan och linjen jag går eftersom det är så många som undrar hur det är och en massa frågor.

Linjen Hotell&restaurang är en linje där du efter tre år har ett garanterat jobb som antinge servitris eller kock. Fösrsta året är man i grundköket och lär sig dom grundläggande principerna i matlagningen och förbereder sig för tvåan och trean. Man delas in i två grupper: kallkök och varmkök och får seperata betyg. Man är 6 veckor i kallkök och 6 i varmkök. Sen kommer det vinterlovet, sen när man börjar igen börjar även dom tolv veckorna om. 6 i varmkök och 6 i kallkök. Man är även ute i restaurangköket i två veckor när tvåorna och treorna är på praktik.

H&R linjen har en ''egen skola'' eller snarare en restaurang. Där alla H&R klasser är två gånger i veckan, olika dagar för alla klasser. Resterande tre dagarna, går man på linneskolan som vanligt och läser svenska, engelska, matte, naturkunskap, servering, hotell, idrott, datakunskap och ett frivilligt val. Livsmedelshygien och storkök har man på resturangskolan.

I tvåan börjar praktiken och då går man in i restaurangköket istället för grundköket. Det är i tvåan allt börjar på riktigt kan man säga. Båda klasserna slås då ihop (bara dom två dagarna i veckan man är på resturangskolan) och bildar tre grupper. Ena är i köket, andra i serveringen och den tredje är på praktik. Så är det i några veckor, sen vinterlov sen samma runda igen. Här tillkommer även nya ämnen eftersom vissa slutar

I trean, slutåret, är det helpraktiken man sett fram imot. Praktik i två hela veckor som man får spendera var man vill. Många åkte till åre iår. Åkte skidor på dagen, i köket/serveringen på kvällen. Annars är det året som tvåans år. förutom den underbara STUDENTEN!! även här tillkommer och avslutas vissa kurser

Det är även andra småsaker som tillkommer, som dricksen man får när man slutar trean som man samlat ihop, klassresor, studieresor på olika ställen, kvällsöppet vissa kvällar och massor av annat.

Att hitta kompisar är inga problem. Jag har funnit så mycket nytt folk som ligger mig varmt om hjärtat. Detta första året, har varit perfekt. Så jag skulle verkligen välja H&R om jag skulle börja gymnasiumet iår och år framöver :)

Inga kommentarer: