tisdag 3 november 2009

hur det går till, på fint språk

Klockan är tio och jag ska snart sova. Jag är så trött i kroppen och har så ont i fötterna efter att ha gått och stått upp en hel dag. Många frågar mig och tycker att det inte kan vara så svårt att laga mat eller att bära ut den. ''Bära ut den'' vem säger så? noll koll. Det heter servera. Sen att laga all mat är inte bara att koka lite potatis och steka en köttbit. Du ska putsa, skära, strimla köttet, eller något liknande. Du ska kunna alla ingredienser efter varje rätt du gör. Inte dom svenska orden, utan dom franska. Som tex, vaniljsås säger man ju. Det heter creme anglaise. Man ska kunna vilka garnityr man har till alla olika rätter. Fiskar, kyckling och köttbitar ska man kunna namnet på. Såser, bas såser, redningar i olika slag, kalla, varma. Serveringen då, hel och halvbestick. Alla glasen heter olika, vatten sorter, vinet, groggar, drinkar. Assietter, tallrikar. Hur du serverar, vad du säger, hur du går, hur du står. Det är många saker man tar för givet, men som faktiskt ingår. Så efter denna dagen. Ska jag nu sova gott.

Inga kommentarer: